Basis

Visie

Welkom in de vrije kleuter- en lagere school van ‘t Kabaske. Een plaats waar kinderen uitdaging krijgen om het beste uit zichzelf te halen. Dit in een duidelijk gestructureerd kader met liefde in overvloed van onze gemotiveerde leerkrachten om elk kind zich goed te laten voelen.
Hier leren we niet zomaar wat vakken, we leren ‘leren’ met ons hoofd, maar ook met ons hart en onze handen. Elke kind krijgt bij ons een traject op maat aangeboden. Dit doen we door te differentiëren binnen de klas: iedereen leert dezelfde basisleerstof, maar doet dat op een eigen tempo, met eventuele aangepaste en vooraf besproken maatregelen. Iedere leerling (zwak/sterk) wordt buiten deze leerstof ook dagelijks geprikkeld met extra uitdaging (contractwerk, kwartierlezen, babbelhoek, projectwerk…).
Ons ‘leren’ blijft ook niet binnen onze schoolmuren, zo trekken we er regelmatig op uit met tal van buitenschoolse activiteiten (bezoekjes aan lokale bedrijven, sportdagen/weken, schoolreizen, goede doelen ondersteunen, leerwandelingen…). Hierbij nemen we echte vraagstukken en echte materialen uit het dagelijks leven als uitgangspunt voor het leren. We zoeken voortdurend verbinding met de wereld buiten de school. Het zijn ervaringen die context geven aan de theoretische stof. Zo begrijpen kinderen beter wat ze leren, maar ook hoe ze dat kunnen toepassen en waarom dat belangrijk en zinvol is.
We dagen onze leerlingen uit nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen, te experimenteren, te onderzoeken en kritisch te zijn. Zo ontdekken kinderen gaandeweg hoe de wereld om hen heen in elkaar zit en hoe zij zich daarin met vertrouwen kunnen bewegen. Elk kind, van 2,5 tot 12 jaar, groeit in zijn of haar eigen ontwikkeling, in een eigen tempo en wordt vergeleken met zichzelf. En dat is de allerbeste basis om te leren.